A kvantumfizikai titkai – Az élet nagy játéka

A kvantumfizika a fizika legfiatalabb ága, amely az atomon belüli legkisebb szerveződési szinteket, azok működését, törvényszerűségeit kutatja.
Jim Al-Khalili, az ismert fizikus megismerteti nézőt a kvantumfizika történetével, amely az egyik legizgalmasabb tudományos elmélet a világon. A történet a XX. század elején kezdődött, amikor egy egyszerű probléma, nevezetesen a villanykörte működésének vizsgálata a körülöttünk lévő világ atomnál is kisebb építőköveihez vezette a fizikusokat. A kutatóknak azzal kellett szembesülniük, hogy egy dolog ugyanabban az időben több helyen is előfordulhat, ahol az esélyek és valószínűségek határozzák meg a történéseket. A legnagyobb megdöbbenést az váltotta ki, amikor különböző kísérleteken keresztül bizonyítást nyert, hogy az emberi tudat befolyásolja az elemi részecskék viselkedését. A valóság csak akkor létezik, ha megfigyeljük azt.
A kvantumfizika tanúsága szerint a valóság tehát a szemlélőtől függ. Jim Al-Khalili professzor is felteszi a kérdést: vajon a valóság tényleg létezik, vagy a megfigyelés által hozzuk létre? A műsorban izgalmas kísérletek és demonstrációk során megtudhatjuk, mi alapozta meg azt, ahogy ma látjuk a világot.

Iratkozz fel hasonló tartalmakért!

Leave a Reply