Diagnózis – Születés Hete online, endometriózis, Duda Ernő a koronavírus tesztről.

A Diagnózisban ma beszélünk a Születés Hetéről, ami most online formában valósult meg. Még a járvány kitörése előtt meg tudták rendezték meg az endometriózis világnap szegedi programját. Ennek összefoglalóját is megnézhetik most. Duda Ernő virológussal pedig a koronavírus-járványról eddig szerzett ismereteinket foglaljuk össze.
– Ma Magyarországon népbetegségnek számít a koraszülés. Bár a perinatális, azaz koraszülött ellátás sokat fejlődött az elmúlt évtizedek alatt, mégsem sikerült csökkenteni a 36. hét előtt megszületők számát. Ma is minden 10. baba korábban érkezik erre a világra. Családjuk számára ez nemcsak lelki terhet, hanem számos megoldandó feladatot is jelent. Például különböző fejlesztésekre van szüksége a kicsiknek. A Korábban Érkeztem Alapítvány a dél-alföldi régióban segíti ebben a családokat, még most a járvány idején is. Foglalkozásaik az online térbe költöztek.

Születésről, női létezésről, a szülővé, nagyszülővé válásról szólt az idei Születés Hete Szegeden. Csak kicsit másként, hiszen a koronavírus-járvány miatt nem lehetett közönség előtti előadásokat tartani. Így minden online valósult. Ebben segített a Korábban Érkeztem Alapítvány. Varga Zitát, az alapítvány kuratóriumi tagját köszöntöm, aki egyben szupermentor is.

– Fájdalom és félelem – ezekkel kell együtt élnie, akár napi szinten is azoknak a nőknek, akiknél megjelent az endometriózis. Ez az a betegség, amikor a méhnyálkahártya kikerül a méhből a hasüregbe. Hazánkban 200.000 nőt érint, mégis sokan még mindig nem tudnak róla semmit. Az “Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány éppen ezért tűzte ki célul, hogy minél többen megismerjék ezt a betegséget. Mivel a március az endometriózis elleni küzdelem hónapja, így országszerte rendezvényekkel készültek. A szegedi programot még megtarthatták az Agórában, hiszen az a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet kihirdetése előtt volt. Itt szakemberek segítettek az érintetteknek abban, hogyan lehet felismerni a betegséget, hova fordulhatnak, milyen eszközök vannak a gyógyíthatatlan betegség kezelésére.
– Az előző adásunkban bemutattuk hogyan zajlott a nagy koronavírus teszt hazánkban, konkrétan Szegeden. Most már tudjuk az első eredményeket is. A megkeresett mintegy 18000 fő kb. 60%-a vett részt a szűrésen. Az eredményke szerint kicsi a magyar lakosság átfertőzöttsége. Hogy ez, jó-e nekünk, erről Duda Ernő virológussal beszélgetek skype-on keresztül.

Leave a Reply