LÉTEZNEK ŰRLÉNYEK? 10 elmélet a földönkívüliekkel kapcsolatban

Vajon egyedül vagyunk a világban, vagy léteznek rajtunk kívül más intelligens fajok is az univerzumban? Elméletben az univerzumnak már csak a nagy számok törvénye alapján is hemzsegnie kellene az intelligens fajoktól, mégis mindegyik jól elrejti ennek a bizonyítékát. Ez a Fermi paradoxon, amit az 1950-es években egy olasz fizikus, Enrico Fermi mondott ki.
A Fermi paradoxon megpróbál megoldást találni arra, hogy miért nincs még bizonyítékunk idegen társadalmak létezésére a majdnem 14 milliárd éves és meglehetősen óriási univerzumban. Már csak a puszta méretek miatt is léteznie kell rajtunk kívül más életnek is odakint. De akkor miért nincs rá bizonyíték? Még, ha csak a tejút rendszerre koncentrálunk, ami több, mint 300 milliárd csillagot foglal magába és azoknak a csillagoknak csak 1%-a körül forog életre képes bolygó és azoknak is elenyésző számán alakult ki ténylegesen az élet, akkor is több ezernyi életforma létezhetne rajtunk kívül.

Források: https://pastebin.com/JXA2E3dz

Instán is fent vagyunk: https://www.instagram.com/tizeslista/
Tízes lista Facebook: https://www.facebook.com/tizeslista/

Támogasd a csatorna fejlődését Patreonon: https://www.patreon.com/tizeslista

Zene a videó alatt: Creative Minds a Bensound.com oldalról
Outro zene: Cold Funk – Funkorama by Kevin MacLeod is licensed under a Creative Commons Attribution license (https://creativecommons.org/licenses/…)
Szöveg: Fábián Júlia