“Magyar Hollywood Túra 2016.” – Kisvárda

A Magyar Hollywood Túra újabb észak-magyarországi állomásán, Kisvárdán a némafilmek magyar sztárjára, Várkonyi Mihályra emlékeztek a túrasorozat résztvevői. A Városháza Dísztermében gyűltek össze az érdeklődők, hogy részleteket ismerhessenek meg a város szülöttje, Várkonyi Mihály életéről. A Victor Varkoni néven megismert némafilm sztár 1913-ban kolozsvári némafilmekben kezdte meg filmszínészi karrierjét, majd 1923-tól Hollywoodban élt, s több tucat filmet forgatott.
Az emlékrendezvényt Leleszi Tibor polgármester nyitotta meg. Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul, a Magyar Hollywood Túra ötletgazdája azt hangsúlyozta, hogy Várkonyi kisvárdai gyermekévei meghatározóak voltak abban, hogy a későbbi színész a művészet, a kultúra felé fordult. Néző István helytörténész vetített képes előadásában ismertette meg Várkonyi életét, kisvárdai gyökereit.
Bokor Balázs – Hollywoodról beszélve – aláhúzta, hogy a filmvilág fővárosában valóban nagy számban voltak igazán tehetséges magyar származású szakemberek, akik a filmgyártás valamennyi területén jeleskedtek. Ezért méltán lehet magyar Hollywoodról is beszélni. Várkonyi életrajzi kötetéből idézett: “tömegesen jöttek ki a magyar erők, akikből később ismert színészek, írók és rendezők lettek, s akiket a magyar közönség viszontláthatott híres filmjeik rendezései kapcsán. Akkor kitűnő élet folyt Hollywoodban, nagyszerű társaság volt, szinte egy magyar negyed alakult ki, s úgy éreztük magunkat, mintha odahaza lennénk”. Bokor szakmai vendégeivel érdekfeszítő beszélgetést folytatott a filmvilág aktualitásairól. Havas Miklós producerrel a készülő Cziffra György emlékfilmről volt szó, amely a világhírű zongoraművész születésének közelgő évfordulóján kerül bemutatásra. Havas bepillantást engedett olyan technikai kulisszatitkokba, hogy miként alkalmazták világelsőként az archív fényképek különleges animálási módszerét. Csősz Boglárka producer, színésznő és Borbás Edina forgatókönyvíró pedig a nemrégen leforgatott „25 dollár” című, Zukor Adolfról szóló film elkészítési folyamatát mutatták be.
A filmet készítette: KissFilm-Stúdió
Producer: Bokor Balázs

Vélemény, hozzászólás?