Új coronavírus – veszélyesebb, mint a SARS?

A Szaúd-Arábiában felbukkant új coronavírus veszélyesebb lehet, mint 2003-ban nyolcszáz…

Euronews: megérteni a híreket.
Fizessen elo Európa legnézettebb hírcsatornájára!:http://eurone.ws/13iKL6E
Az euronews 13 másik nyelven is elérheto: http://eurone.ws/19BTVyt

http://hu.euronews.com/2013/06/20/uj-coronavirus-veszelyesebb-mint-a-sars
A Szaúd-Arábiában felbukkant új coronavírus veszélyesebb lehet, mint 2003-ban nyolcszáz halottat követelő elődje – állapította meg a járványt vizsgáló nemzetközi szakértői csapat.

Míg a 2003-ban Torontóban pusztító SARS (súlyos, akut légzési szindróma) csak az esetek nyolc százalékában okozott halált, addig a MERS (közel-keleti légzési szindróma) az esetek közel felében – eddig harmincnyolc halottja van a járványnak. Ugyanakkor a SARS-ban sokkal többen betegedtek meg.

Az új vírusról egyelőre nem tudni pontosan, honnan származik, és hogyan terjed. A SARS-ról kiderült, hogy egy denevérektől származó kórokozó, amely cibetmacskafélék közvetítésével került át az emberre. A MERS esetében az egyik elképzelés az, hogy szintén denevérektől származik, és a Közel-Keleten széles körben fogyasztott datolyával fertőzte meg első áldozatait. Ugyanakkor aggasztó, hogy különösen kórházi körülmények között a vírus nagyon gyorsan terjed, bizonyos betegek pedig robbanásszerű gyorsasággal képesek továbbadni a kórokozót.

Szaúd-Arábiában az első pánik eloszlott. A térségből származó sajtóhírek szerint egyre kevesebben viselnek szájmaszkot, és a tardicionális helyi köszöntéshez, az arcra adott puszihoz is lassan visszatérnek. Félő, hogy a biztonsági intézkedések éppen akkor hagynak alább, amikor zarándokok sokasága érkezik az országba a ramadánra.

Find us on:
Youtube http://bit.ly/zr3upY
Facebook http://www.facebook.com/euronews.fans
Twitter http://twitter.com/euronews

Leave a Reply