Ukrajna megkapja az 50 milliárd eurós támogatást- nem volt magyar vétó

Megállapodás született a 27 európai uniós tagállam között az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X közösségi oldalon csütörtökön. A megállapodás rögzíti Ukrajna szilárd, hosszú távú és kiszámítható finanszírozását – emelte ki. Az EU vezető szerepet vállal és felelősséget visel Ukrajna támogatásában, ugyanis “tudjuk, mi forog kockán” – tette hozzá a tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében azt hangsúlyozta, hogy az Európai Tanács meghozta a prioritások megvalósításához szükséges döntést – prioritásként az uniós bizottság elnöke Ukrajna támogatását, az illegális migráció elleni küzdelmet és az európai versenyképesség szavatolását sorolta fel. “Jó nap ez Európa számára!” – tette hozzá Ursula von der Leyen. A rendkívüli tanácskozást Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azért hívta össze, mert a legutóbbi, decemberi EU-csúcson nem született megállapodás a 2021 és 2027 közötti költségvetés felülvizsgálatáról. A csütörtökön elfogadott megállapodás szerint a hétéves uniós költségvetés négy éven át összesen 50 milliárd euró támogatást juttat Ukrajnának. Az országnak szánt segélycsomag az uniós költségvetés terhére 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból, valamint 33 milliárd eurós hitelből áll. A finanszírozás támogatni hivatott az ország rövid távú helyreállítási szükségleteit, valamint középtávon az újjáépítést és korszerűsítést. A kompromisszumos megállapodás alapján két év múlva felülvizsgálhatják a finanszírozást.
„Hálás vagyok Charles Michelnek és az EU vezetőinek” – köszönte meg az alkut X-en Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök nagyon fontosnak tartotta, hogy a döntés mind a 27 állam- és kormányfőjéé, ami „ismét bizonyítja az EU erős egységét”. A folytatódó uniós finanszírozás szerinte megerősíti a hosszú távú gazdasági és pénzügyi stabilitást, ami semmivel sem kevésbé fontos, mint a katonai segítség és a szankciós nyomás Oroszországon.
A hírt kommentálta a közösségi oldalán Viktor Mikita Kárpátalja kormányzója is, aki kiemelte, hogy hasznos volt a hét eleji ungvári Szijjártó- Kuleba- Jermák találkozó, hiszen Magyarország mégsem blokkolta a támogatást. Kárpátaljának fontos szerepe volt ebben a kérdésben, és büszke vagyok arra, hogy csapatunk, a térség közösségei, a nemzeti közösségek és mások erőfeszítéseket tettek egy olyan közös eredményért, amelytől egész Ukrajna sorsa függ- tette hozzá Mikita.

Leave a Reply